Principle of Teaching Previous Year Question Paper For CITS Final Online Exam Based On Bharat Skill Nimi Pattern

CITS/CTI Final Exam P.O.T Previous Year Questions And Answers

 
Telegram Group Join Now
WhatsApp Channel Join Now
WhatsApp Group Join Now

In this post you are going to do the previous year questions of Principal of Teaching for CITS Final Exam which are asked every time from this 15 POT Practice Sets and below is the link of 15 Practice Sets which is absolutely free of cost

Practice Set 4

1. A SWOT analysis consists of all of the following elements except __________ .






ANSWER= (A) Willingness


 

2. Focussing in depth on a particular aspects in the situation and experience is called ________________.






ANSWER= (A) Probing


 

3. Which one of the following is not the quality of a good leader?






ANSWER= (D) Introvert


 

4. How many bits are there in a byte ?






ANSWER= (C) 8


 

5. Which one of the following is a permanent memory of the computer?






ANSWER= (B) ROM


 

6. Processes of teaching and learning is a_____________communication.






ANSWER= (A) Two way


 

7. Which of the following is not a parameter of Formal Education ?






ANSWER= (B) Guidance is essential. It is obtained from other members of society.


 

8. Ministry of Skill Development and Entrepreneurship was founded in _____.






ANSWER= (B) 2015


 

9. _______________ is an ability to think in terms of abstract ideas. It is a supreme power, which controls all our mental traits.






ANSWER= (D) Intelligence


 

10. According to laws of learning, ________________ is an analogy of the law of satisfaction.






ANSWER= (B) Law of Effect


 

11. Esteem of others through status, recognition, appreciation etc and internal factors such as self-respect achievement and autonomy belongs to ___________________.






ANSWER= (C) Esteem needs


 

12. While analyzing the syllabus, Attitudes expected to be developed is related to ______________.






ANSWER= (C) Being


 

13. With reference to Related Information, A motor car driver __________ price of petrol.






ANSWER= (C) COULD KNOW


 

14. Communication between Hub and Spoke Program of DGT is done through _____________.






ANSWER= (D) All of these


 

15. _____________ is effective due to more interaction between teacher and student.






ANSWER= (B) Synchronous Type Distance Learning Program


 

16. A-VIEW Software used in the Hub and Spoke Program of DGT is developed by ______________.






ANSWER= (D) Amrita University, Coimbatore


 

17. Which one of the following is an audio-visual aid?






ANSWER= (C) C.C.T.V.


 

18. Which of the following is a three dimensional aid?






ANSWER= (D) Model


 

19. __________ is the barrier of verbal classroom communication.






ANSWER= (B) Abnormal speed of speech


 

20. Which of the following is a step of micro teaching?






ANSWER= (C) Both planning and teaching session


 NOTE: You
have to go through all the previous year practice sets in the below
serial wise so that you can score well in all the questions in the exam.

People Also Known Principle Of Teaching as:

  • Training Methodology
  • principles of teaching and learning
  • principles of effective teaching
  • principles of team teaching

Important Link

Success Career YouTubeClick Here
Success Career TelegramClick Here
Success Career FacebookClick Here
Success Career InstagramClick Here
Success Career Official Website Click Here
Success Vlogs Click Here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *